Podrobnosti
Erythritol se ve své přirozené formě vyskytuje v malém množství v hubách, hroznech, melounech, hruškách a různých fermentovaných potravinách. V průmyslu se dnes vyrábí mikrobiologickými a chemickými procesy. V roce 1848 ho objevil britský chemik John Stenhouse v čerstvém a fermentovaném ovoci. Od roku 1990 se v japonském potravinářském průmyslu používá jako náhrada cukru v cukrovinek, čokoládě, ovocných želé a džemech, nápojích a dalších produktech. V roce 1997 byla schválena pro použití v USA a pak byla v roce 2001 prohlášena za zcela bezpečnou. Na evropském trhu je od roku 2003. V potravinářském průmyslu se kromě vytváření sladké chuti používá jako stabilizátor díky své schopnosti vázat vodu, používá se jako nosič, zahušťovadlo, na stabilizaci chuti a hodnoty pH. Kód potravinářského průmyslu E-968. Účinky na organismus Jeho glykemický index je 0, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nespouští inzulínovou odpověď, takže ji mohou konzumovat i dietetici a diabetici. Jeho větší část se rychle vstřebává v tenkém střevě a pak se více než 90% vyloučí v nezměněné podobě do 24 hodin. Konzumace většího množství může způsobit nadýmání, má projímavý účinek! Bakterie v ústech ho nedokážou využít, takže nezpůsobuje zubní kaz. Návod k použití erythritolu Díky své struktuře a chuti se může podobně jako krystalový cukr použít v různých nápojích a džemech, k přípravě různých dezertů. Jeho sladící schopnost je 60 - 80% síly krystalového cukru, takže pro dosažení stejné sladké chuti je třeba použití většího množství. Má sladkou chuť, chladivý účinek. Při teplotě nad 160 ° C ztrácí svou sladkou chuť. Nekaramelizuje Vzhledem k tomu, že inhibuje růst plísní, není vhodný k přípravě kvašených těstovin. Balance Food Erythritol 500 g cena: [PRICE]Čistá hmotnost: 500 g
Složení: erythritol
Glykemický index: 0
Průměrná nutriční hodnota ve 100 g produktu:
- Energie: 0,8 kJ / 0,2 kcal
- Tuk: 0,0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny: 0,0 g
- Sacharidy: 99,9 g
- z toho cukr: 0,0 g
- z toho polyoly: 99,9 g
- Bílkoviny: 0,0 g
- Vlákniny: 0,0 g
- Sůl: 0,0 g
Informace o výživové hodnotě jsou informativní!