Podrobnosti
Již v 16. století byla objevena choroba nazývána kurděje, která se již tehdy považovala za nemoc z nedostatku. Zjistili, že během dlouhé plavby pomáhá strava bohatá na ovoce předcházet nemoci kurděje. V roce 1912 vědecké experimenty prokázaly, že kurděje je skutečně nemoc z nedostatku, a pak byla v roce 1920 objevena živná složka, jejíž nedostatek způsobuje onemocnění, v té době se tato organická kyselina nazývala i kyselina hexurónová, nyní je známá jako vitamín C. V roce 1937 Norman Haworth a Paul Karrer získali Nobelovu cenu za chemii za stanovení struktury kyseliny askorbové a Albert Szent-Györgyi získal Nobelovu cenu za medicínu za objev biologických účinků vitamínu C. Příznivý účinek Kyselina askorbová (vitamin C) působí jako velmi silný antioxidant neutralizující volné radikály. Volné radikály se v našem těle vytvářejí hlavně v důsledku nesprávného stravování, kouření a znečištění životního prostředí, kde způsobují poškození našeho těla, čímž podporují rozvoj rakoviny, cukrovky, artritidy a různých srdečních chorob. Spotřeba velkého množství kyseliny askorbové pomáhá tělu vyvinout odolnost, čímž se zabrání nežádoucím onemocněním. Kyselina askorbová se také podílí na produkci adekvátního kolagenu v těle. Kolagen je bílkovina nacházející se v kůži, krevních cévách a pojivových tkáních. Pomáhá udržovat pokožku mladistvou, pružnou, má příznivý účinek na zdraví kostí a zubů a podporuje hojení ran. Návod k použití kyseliny askorbové Podle nových doporučení je k udržení našeho zdraví třeba konzumovat 1 000 - 1500 mg vitaminu C denně. Můžeme to pokrýt hlavně pomocí syrového ovoce a zeleniny a doplňků stravy. Aby se předešlo onemocnění, je minimální doporučený denní příjem kyseliny askorbové 90 mg pro muže a 75 mg pro ženy. Denní doporučené množství je vyšší pro těhotné a kojící matky a kuřáky. Kyselina askorbová je látka citlivá na teplo, proto se vyvarujte jejího použití v potravinách s vysokou teplotou. Doporučuje se konzumace smícháním do vlažného čaje nebo limonády. Balance Food Kyselina askorbová 500 g cena: [PRICE]Čistá hmotnost: 500 g
Složení: kyselina askorbová (kyselina L-askorbová)
Krajina původu: -