Pohanka (Fagopyrum esculentum) je rostlina původem z Asie. Botanicky patří do čeledi rdesnovité, která bývá pěstována jako pseudoobilovina. Hlavními výživnými látkami pohanky jsou uhlohydráty, z nichž většina je škrob (asi 55 - 75%) a potravinová vláknina (asi 17 - 20%). Vysoký obsah vlákniny podporuje správnou funkci střev. I v naší zemi je po staletí známá a pěstovaná rostlina. Podle záznamů starých stovek let vyhotovili z ní hlavně kaše a polévky, ale například v ručně psané sbírce receptů ze 16. století piaristického mnicha Kristóf Simai sloužila jako surovina krvavé jitrnice.
Návod k použití loupané pohanky
Je přirozeně bezlepková, takže ji mohou konzumovat ti, kteří jsou na ni citliví. Uvařená, dušená, v dvojnásobném množství vody je dokonalou oblohou. Může se použít na výrobu kaše, rizota, do polévky, jako surovina pro náplně.
Balance Food Loupaná pohanka 1000 g cena: [PRICE]
Čistá hmotnost: 1000 g
Složení: loupaná pohanka
Krajina původu: EU
Průměrná nutriční hodnota ve 100 g produktu:
- Energie: 1469kJ / 344 kcal
- Tuk: 3,1 g
- z toho nasycené mastné kyseliny: 1,03 g
- Sacharidy: 63,4 g
- z toho cukr: 0,7 g
- Bílkoviny: 13,5 g
- Vlákniny: 5,9 g
- Sůl: 0,013 g
Informace o výživové hodnotě jsou informativní!